Cum ascultăm

Buna ziua

Eu deja de mai mulți ani sunt un consumator constant de podcasturi. Și îmi părea foarte simplu și comod: te-ai abonat, primești notificări când apar episoade noi, asculți când ai chef, dacă vrei – oricând pui pe pauză și continui altă dată de unde te-ai oprit.

Dar din discuțiile cu mai mulți cunoscuți și prieteni, mi-am dat seama că pentru mulți dintre ei utilizarea podcasturilor este o noutate. Și aceasta îi face oarecum reticenți să le asculte – e nevoie de nuștiu-ce aplicații, trebuie de descărcat ceva, de instalat ceva, de subscris la ceva, de căutat căștile…

De aceasta, am încercat să fac procesul respectiv cât mai simplu posibil, și să dau cât mai multe opțiuni de ascultare, pe toate gusturile. Iată care ar fi ele.

1. Ascultatul în browser

Site: http://istoriamoldovei.md

Pagina facebook: https://www.facebook.com/istoriamoldovei/

Youtube: Playlist-ul podcastului

În primul rând, podcastul este accesibil în browser și poate fi ascultat online, fără nici un fel de aplicații suplimentare. Aceasta se poate face pe site-ul dedicat lui, sau pe pagina facebook a podcastului. De asemenea, acei obișnuiți cu Youtube, îl puteți asculta și chiar privi acolo. Veți găsi aici toate episoadele, pe măsura apariției lor.

Chiar dacă cea mai comodă metodă de a asculta podcastul, până la urmă, ar fi utilizarea unei aplicații specializate, oricum din când în când vă voi ruga să vizitați site-ul sau pagina de Facebook, fiindcă voi plasa pe ele și materiale suplimentare și auxiliare podcastului.

2. Aplicație dedicată la calculator

iTunes

Dacă cel mai comod pentru voi e să ascultați la calculator, în primul rând aș recomanda aplicația iTunes. Acesta e o aplicație pentru ascultarea și catalogarea muzicii de la Apple (destul de greoaie, de altfel). Dar o recomand nu fiindcă aș fi (sunt) apologet Apple, ci fiindcă aplicația este perfect adaptată pentru ascultatea podcasturilor. Însăși termenul de „podcast” face referință la iPod – un dispozitiv compact și portabil pentru ascultarea muzicii, lansat de Apple în 2001. Anume după apariția lui, a apărut această categorie de media – podcastul – mici episoade audio care puteau fi încărcate în iPod și ascultate pe drum spre serviciu sau în timpul sportului.

iTunes este accesibil atât pentru Mac (preinstalat), cât și pentru calculatoarele care rulează Windows (îl găsiți în Microsoft store, de exemplu). El are acces la cel mai mare catalog de podcasturi, vă permite să le găsiți, să vă subscrieți la ele, va descărca automat episoadele noi pentru voi și le va șterge după ce le veți asculta.

Dacă însă nu vă place iTunes, există o mulțime de alte opțiuni de a asculta podcasturi, pentru fiecare dintre platforme. Faceți o căutare pe net, „podcast player for mac/pc/linux”, găsiți pentru toate gusturile și de toate formele. Majoritatea folosesc catalogul de podcasturi de la iTunes, așa că veți găsi acolo cu ușurință „Istoria Moldovei”.

3. iPhone sau iPad

Aplicația Podcasts

Dacă aveți un iPhone sau iPad, totul este foarte simplu. Ele vin cu aplicația Podcasts preinstalată. Tot de ce aveți nevoie e să intrați în ea, să găsiți podcastul „Istoria Moldovei”, și să vă abonați la el. Dar desigur, puteți folosi și orice altă aplicație pentru podcasturi doriți, dacă aveți alte preferințe.

4. Telefon pe Android

Pentru sistemul de operare Android puteți găsi pe Google Play o mulțime de aplicații pentru podcasturi, căutând, de exemplu, Podcast Player (inclusiv veți găsi și aplicația cu același nume, dar și multe altele). Majoritatea covârșitoare a lor suportă catalogul de la iTunes, și veți putea găsi acolo și podcastul nostru.

Și, în sfârșit, iată două adrese directe.

Prima e la podcast în catalogul iTunes: https://itunes.apple.com/md/podcast/istoria-moldovei/id1375727849

A doua e la feed-ul podcastului (se va deschide în aplicația pentru podcasturi instalată): https://pcr.apple.com/id1375727849

Dacă platforma preferată de consum a informației e Youtube, podcastul poate fi ascultat și acolo: https://www.youtube.com/playlist?list=PLGYCuz_CdlqLS79qhOX04X_S4BbxGGTpJ

De asemenea, podcastul poate fi găsit pe serviciile Spotify, Soundcloud, Stitcher. Pe bune, chiar îl puteți asculta de oriunde.

Acestea fiind spuse, cred că sunteți complet echipați pentru a putea să ascultați. Despre Istoria Moldovei, desigur.

Leave a Reply